top of page
  • Writer's pictureFokko Rijkens

VERVREEMDING IN RODEN

VERVREEMDING IN RODEN

Het werk dat de QuasiRealisten maken, lijkt realistisch, maar bij nadere beschouwing ligt dit toch anders. Hun voorstellingen en beelden zijn ontsproten aan de fantasie, de verbeelding. De leden van de groep scheppen nieuwe realiteiten door vervreemdende elementen aan hun werk toe te voegen. Elementen als humor, politiek, reclame, decoratie, niet-westerse cultuur, kunst, Griekse tragedie, etc. Daarbij wordt geen onderwerp uit de weg gegaan. Het betreft poëtische schilderijen langs de randen van de werkelijkheid.

Schilder Fokko Rijkens heeft besloten aandacht te besteden aan dit nieuwe initiatief en leden van de groep uitgenodigd om te exposeren in Kunstencentrum K38 te Roden, hij exposeert samen met hen.

Een aantal beeldende kunstenaars uit het Noorden besloot in 2012 een groep te vormen: de QuasiRealisten. Zij namen toen deel aan een tentoonstelling in Museum Stad Appingedam met als thema 'Surrealisme en vervreemding'. Wat de leden verbindt, is de persoonlijke en vervreemdende draai die zij onder deze vlag aan het Realisme geven. Daarbij voelen zij zich enerzijds schatplichtig aan de klassieke traditie, anderzijds aan het Surrealisme, Symbolisme en het Magisch Realisme. Momenteel kent de groep 13 leden. Enkele leden werken volgens deze binding en inzichten, voor andere is het een artistieke escape. Sommige zijn dan ook tevens lid van andere schildersgenootschappen.

De deelnemers aan de expositie in K38 naast Fokko Rijkens zijn: Hans Hage, Tom Hageman, Liesbeth Honders, Jannes Kleiker, Klaas Koops, Jan van Loon, Mark Lisser, Henk Vos, Rein Pol, Wouter Berns, Eric Bos, Xandra Donders en Ger Eikendal.

De opening van de tentoonstelling wordt op vrijdag verricht door de adjunct-directeur van het Drents Museum Harry Tupan.

Naast deze expositie maakt het Kunstencentrum K38 ook zijn naam waar doordat op zaterdag 16 en zondag 17 mei een Masterclass schilderen wordt gegeven door de Leipziger kunstschilder Aris Kalaizis. Daaraan nemen 10 studenten van kunstacademies deel. Aris Kalaizis exposeerde in 2014 in het Drents Museum.

Expositie: ‘Vervreemding in Roden’ Opening: vrijdag 15 mei 2015 20.00 uur door Harry Tupan, adjunct-directeur en conservator van het Drents Museum.

De tentoonstelling duurt van 16 mei t/m 31 mei.

De openingstijden zijn woensdag-zondag 13.00 tot 17.00 uur. Kunstencentrum K38 bevindt zich aan de Kanaalstraat 38 te Roden (Drenthe).

bottom of page